Imobilní seniori dostali od samaritánov polohovateľné postele

06.04.2009 Stará Ľubovňa

Spišská Stará Ves 6. apríla (TASR) - Spišská Stará Ves je tretím najmenším mestom na Slovensku a tamojší domov dôchodcov najmenším spomedzi 27 zariadení sociálnych služieb v správe Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
Práve jeho obyvateľom dnes odovzdali rakúski samaritáni v spolupráci so slovenskými kolegami desať polohovateľných postelí. Dve z nich sú hydraulické, štyri možno ovládať elektricky a ďalšie štyri manuálne.
\"Máme šestnásť klientov, ich priemerný vek je 78 rokov, čo je pomerne veľa. Viacerí sú čiastočne alebo úplne imobilní, takže sú väčšinu dňa pripútaní na lôžko, \" povedal pre TASR riaditeľ domova Jozef Krivoňák. Dodal, že polohovateľné lôžka pomôžu predovšetkým seniorom, ale uľahčia prácu aj personálu.
Zástupca rakúskych samaritánov Josef Riener na tlačovej besede konštatoval, že pre seniorov v Zamagurí sa rozhodli preto, že vlani sa zúčastnili \"v tomto krásnom kraji na medzinárodnom cvičení\". Dodal, že so slovenskými kolegami spolupracujú na viacerých projektoch v prospech seniorov.
Prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky (AS SR) Marcel Sedlačko doplnil, že rakúski kolegovia im pomohli vybudovať jednotku rýchleho nasadenia Slovak Samaritan Rapid Response Team (SkSRRT) schopnú zasahovať pri katastrofách a hromadných nešťastiach. V roku 2006 tvoril SkSRRT medicínsku súčasť medzinárodného tímu na cvičení v Červenom Kláštore v Zamagurí.
Sedlačko spomenul tiež projekt domáceho tiesňového volania, ktorý spustili v spolupráci s nemeckými kolegami. Určený je osamelým seniorom, ktorí chcú naďalej bývať vo vlastnom dome či byte napriek veku či zdravotným ťažkostiam. Za pomoci jednoduchého zariadenia v byte a náramku či prívesku s tlačidlom si dokážu veľmi rýchlo privolať pomoc v prípade zdravotných či iných problémov. O projekt prejavilo záujem aj mesto Prešov. Prevádzkovanie tejto formy sociálnych služieb je náročné, AS SR sa preto snaží v spolupráci s rakúskymi samaritánmi získať prostriedky aj z Európskeho fondu sociálneho rozvoja.
Asociácia samaritánov SR bola zaregistrovaná v auguste 2005 ako občianske združenie.
 

Vyberte región